Неочикуваний секрет довголіття

Підбадьоріться. Перестаньте хвилюватись. Не перенапружуйтесь на роботі.

Хороша порада для довгого життя? З’ясовується, ні. Революційне дослідження особистості як визначального фактора довголіття, проведеного вченими Каліфорнійського університету в Ріверсайді, показало, що все якраз навпаки. Ще статті з психології на сайті pyrogiv.kiev.ua.

«Надзвичайно, наскільки звичайні припущення – як ЗМІ, так і самих учених – можуть бути невірними», – каже Говард С. Фрідман, видатний професор психології, який присвятив цьому дослідженню 20 років.

Неочикуваний  секрет довголіття

Початок дослідження ще 1921 року поклав психолог Стенфордського університету Льюїс Терман. Надалі він та його послідовники уважно стежили за долями понад півтори тисячі дітей, які вперше взяли участь у вивченні, коли їм було по десять років. Приступаючи до роботи 1991 року, Фрідман і Леслі Р. Мартін планували витратити на обробку даних, зібраних попередниками, трохи більше півроку, проте у результаті дослідження розтягнулося довгі роки. В результаті вчені значно доповнили вже наявні відомості власними спостереженнями.

Дослідження отримало назву «The Longevity Project» (Проект Довголіття) та вивчало всі аспекти життя своїх учасників протягом усіх років: історія сім’ї та стосунки в ній, відомості про вчителів та батьків, хобі, наявність домашніх вихованців, кар’єрні успіхи, рівень освіти, служба в армії та багато іншого.

«Наше вражаюче відкриття, мабуть, у тому, що особисті якості людини та її коло спілкування з дитячих років можуть прогнозувати його смерть через багато років», – робить висновок Фрідман.

За словами Леслі Мартіна, вчені дійшли досконалого нового розуміння щастя та здоров’я. «Одне з відкриттів, які справді вражають, – ділиться він, – полягає в тому, що більшість найбільш життєрадісних, з відмінним почуттям гумору людей помирають раніше, а ось більш розважливі та врівноважені відрізняються і міцнішим здоров’ям, і живуть довше».

Частково пояснення цьому лежить у поведінці та ставленні до свого здоров’я – безтурботні та енергійні веселуни набагато схильніші до ризику, пояснює Фрідман. І хоча оптимізм може бути дуже корисним у критичних ситуаціях, якщо він стає постійною життєвою позицією з установкою «все завжди буде добре», це може зіграти поганий жарт з людиною, тому що в цьому випадку він просто не надає значення речам, які важливі для здоров’я і, отже, тривалість життя. Помірність та стриманість тим часом дають важливі переваги на довгі роки. З’ясовується, що щастя не є головним джерелом гарного самопочуття. Навпаки, щастя і здоров’я мають загальну причину і йдуть пліч-о-пліч.

Неочикуваний  секрет довголіття

Інші висновки і відкриття the longevity project:

  1. Шлюб може бути корисним для чоловічого здоров’я, але не має великої ролі для жіночого самопочуття. Чоловіки, які перебувають у багаторічному шлюбі, з більшою ймовірністю подолають рубіж у 70 років і лише близько третини розлучених взагалі доживають до цього віку. Вічні холостяки живуть трохи довше за тих, хто одружився повторно, і значно довше розлучених, але при цьому одружені чоловіки таки виявилися рекордсменами з довголіття.
  2. Розлучення значно менше позначається здоров’я жінки – ті, хто розірвав шлюб, мало поступаються за тривалістю життя тим, хто перебуває у багаторічному шлюбі.
  3. Порада не перетружуватися і не нервувати зовсім не сприяє доброму здоров’ю та довгому життю. Більше того, найбільш захоплені та віддані своїй справі співробітники живуть набагато довше, ніж їх більш розслаблені колеги.
  4. Занадто раннє вступ до школи (почати перший клас до 6 років) – фактор ризику ранньої смерті. Крім того, час на ігри та спілкування з однолітками вкрай необхідний для дитини.
  5. А ось ігри з домашнім вихованцем ніяк не позначаються на тривалість життя. І хоча тварини можуть іноді покращити самопочуття та настрій господаря, але вони в жодному разі не можуть замінити друзів.
  6. Учасники військових дій зазвичай живуть менше, але зовсім не психологічний стрес причиною, а наступний нездоровий спосіб життя. Тим часом ті ветерани, які усвідомлюють значущість досвіду, що травмує, і знаходять можливість відновити почуття безпеки, можуть повернутися до повноцінного здорового мирного життя.
  7. Люди, які оточені любов’ю та турботою, почуваються краще, але на тривалості життя цей факт не позначається. Значно велику користь здоров’ю приносять залучення до життя інших та допомога їм. З іншого боку, оточення людини часто визначає те, який спосіб життя ми вибираємо – здоровий чи нездоровий.

Ніколи не пізно вибрати здоровіший спосіб життя, зазначають Фрідман і Мартін. Перший крок у цьому напрямі – викинути всі списки та рекомендації та припинити турбуватися марно. Багато занадто велике значення надають дрібницям: ті ж всілякі корисні дієти і раціони – лише червона ганчірка для бика, як каже Фрідман, а набагато важливіше пам’ятати про глобальне. «Коли ми розпізнаємо довгострокові здорові та нездорові тенденції у своїй поведінці, ми можемо поступово збільшувати кількість благотворних звичок та патернів».

При цьому варто, зрозуміло, пам’ятати, що різко змінити життя за одну ніч неможливо, але послідовні невеликі корективи неодмінно сформують шлях до довгого та здорового життя.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *