Глисти у курей та іншого свійського птаха

Глистні поразки свійських птахів, зокрема курей, зустрічаються нерідко і за відсутності своєчасного лікування призводять до загибелі стада. Зараження глистами поширюється швидко, і при виявленні в однієї особи лікувати необхідно всіх. Як лікувати глистів у курей розповідають за цим посиланням https://priora.com.ua/yak-likuvati-glistiv-u-kurej-nesuchok-preparati-i-narodni-metodi/.

Глисти – це паразити, які є небезпечними і для людини, через що потрібно проводити профілактику гельмінтозу.

Що таке гельмінтоз

гельмінтоз – це патологія, при якій відбувається глистяне ураження. Паразит може перебувати в різних органах і тканинах, але найчастіше зустрічається в кишечнику, зобі, дихальній системі та яйцеводі курей.

Харчуватись глисти, залежно від виду, можуть їжею, що надходить в організм курки, або її тканинами. Стан інфікованої особини швидко погіршується, оскільки вона починає страждати від виснаження.

Важливо! Присутність глистів в організмі викликає пригнічення імунітету – птах виявляється беззахисним перед інфекціями.

Глисти у курей та іншого свійського птаха

Симптоми захворювання

Глисти у курей-несучок є дрібних паразитів, які вражають шлунково-кишковий тракт та інші внутрішні органи носія. Проблема в тому, що до зараження схильні і яйця, а тому глисти у бройлерів небезпечні і для людини.

Багато фермерів можуть ставити питання, які глисти у побутових курей зустрічаються найчастіше, яка форма інвазії небезпечніша і як можна розпізнати зараження.

Найпоширенішими різновидами хробаків у курей є аскариди та гетеракіси. Аскариди, які паразитують у кишечнику, виглядають, як тонкі черв’яки, бувають довжиною до 12 см і є збудником такої хвороби, як аскаридоз. Якщо курка заражена, яйце її також містить інфекцію.

Гетерокідози у свою чергу знаходяться в сліпій кишці птиці, їх розміри значно менші, ніж у першого виду: до 1,5 см. Можуть потрапляти в ґрунт і в їжу пернатих з гуано, в організм людини через сире яйце.

Причини появи та способи зараження

Непоодинокі випадки, коли причиною зараження служить сам птахівник, заносячи паразитів на вуличному взутті. Значно знижуються ризики інфікування у випадках, коли курки містяться у клітинах. Якщо раціон птиці переважно складається з тваринної їжі, ймовірність розвитку глистної інвазії також значно збільшується.

Також не можна утримувати курчат із дорослими особинами. Щоб уникнути поразки молодняку, слід вигулювати птахів подалі від посліду несучок. Допомагає уникнути зараження та профілактика спецзасобами.

Основними причинами глистного ураження курей є:

  • вміст птиці у бруді та при надмірній вологості;
  • відсутність зміни підстилки;
  • дача курочкам води з відкритих водойм;
  • використання сумнівних кормів;
  • наявність у курнику гризунів;
  • вживання курами хробаків та равликів (вони переносять яйця глистів);
  • купівля з рук особин, які не піддавалися протиглистовій обробці.

Повністю захистити птаха від зараження паразитами неможливо. Через це слід регулярно проводити протигельмінтну обробку курей, використовуючи спеціальні ветеринарні препарати.

Хвороба Симптоматика

Аскаридоз – викликається круглими хробаками аскаридами, які вражають кишечник і можуть мігрувати через кровоносну систему по організму Втрата апетиту, падіння несучості аж до її повної втрати, судомні стани, параліч у курчат Сингамоз – викликається круглими черв’яками, які паразитують у дихальній системіШвидке виснаження, дихання з хрипами, повна відмова від їжі, втрата продуктивності гістомонади. Вражає хворобу сліпу кишку і печінку. Проносогонімоз – викликається плоским сисуном, що паразитує в яйцеводі, сліпий і прямий кишках. Гетеракідоз – провокується нематодами, які проникають у сліпу кишку Птах втрачає апетит, відчуває слабкість, страждає від проносу, швидко втрачає продуктивність Амідостомоз – провокується круглими хробаками амідостомами, що вражають шлунок; недостатньо швидке зростання у молодняку

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *